България и Румъния – част от новата система за влизане/излизане в ЕС
Начало Новини България и Румъния – част от новата система за влизане/излизане в ЕС
Facebook Споделяне
Share on facebook

България и Румъния – част от новата система за влизане/излизане в ЕС

25/10/2017 г.

Обща електронна система за ускоряване на проверките по външните граници на Шенгенското пространство и регистрация на всички пътници от държави извън ЕС беше подкрепена от Парламента в сряда.

В новата система за влизане/излизане (СВИ) ще се регистрират данни за граждани на държави извън ЕС като име, пътнически документ, пръстови отпечатъци, снимка на лицето, дата и място на влизане, излизане или отказ за влизане в Шенгенското пространство. Системата ще важи както за пътуващите с виза, така и за пътуващите без виза, допуснати за кратък престой от 90 дни, които преминават външните граници на Шенгенското пространство.

СВИ ще улесни проверките за спазването на разрешената продължителност на краткия престой – 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Системата ще замести поставянето на печат в паспортите и ще ускори пресичането на граници, като същевременно ще улесни идентифицирането на пътниците, които са останали по-дълго от разрешеното, както и установяването на документни измами и случаи на фалшива самоличност.

Съхранение на данните

–          Данните ще бъдат съхранявани за период от три години, а за просрочилите разрешения 90-дневен престой – пет;

–          Данните, съхранявани в СВИ, могат да бъдат сверявани с цел превенция, установяване или разследване на тероризъм и други сериозни криминални деяния.

Достъп до данните

В новата система ще се регистрират различни данни, като ще има възможност за споделяне на информацията с контролните пунктове на външните граници, за да бъде предотвратено незаконно влизане в ЕС и проследени лица, просрочилите разрешения престой.

–          Съхранената информация в новата система ще бъде достъпна за граничните и визовите органи;

–          Информацията ще бъде достъпна и за Европол;

–          Националните органи за предоставяне на убежище няма да имат достъп до СВИ;

България и Румъния участват в СВИ

СВИ ще бъде въведена в държавите членки, които прилагат изцяло шенгенските правила,както и в държавите членки, които не прилагат изцяло тези правила, но за които:

–          оценката по Шенген е извършена; и

–          са получили пасивен достъп до визовата информационна система (ВИС).

Цитат

Според докладчика Агустин Диас Де Мера(ЕНП, Испания) „Системата за влизане/излизане ще позволи по-бързо и безопасно преминаване на границите. Също така ще помогне за засичането на терористи и други криминално проявени лица, които се крият зад фалшива самоличност“.

Следващи стъпки

Измененият текст, вече неформално приет от държавите членки беше приет с 477 гласа „за“ срещу 139 „против“, 50 „въздържал се“.

В сряда евродепутатите също така приеха с 496 гласа „за“ срещу 137 „против“, 32 „въздържал се“ необходимите изменения за интегриране на новата система за влизане/излизане в Кодекса на шенгенските граници.

Бързи факти

Предложението за система за влизане/излизане (СВИ) е част от пакета за „интелигентни граници“, представен от Комисията през април 2016 г.

Цената за въвеждането на СВИ е изчислена на приблизително 480 млн. евро.

*             *             *

Връзки:

–          Приетият текст ще бъде публикуван тук http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/texts-adopted.html

–          Видео на дебата от пленарната сесия http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debates-video.html?tabActif=tabSedLast#sidesForm

–          Видео интервю с г-н Диас Де Мера за начина на работа на СВИ www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/security/20171023STO86604

–          Проучване на ЕП: Умни граници: Система за влизане/излизане http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2016/586614/EPRS_BRI%282016%29586614_EN.pdf

–          Аудиовизуални материали за професионалисти http://audiovisual.europarl.europa.eu/future-of-schengen

 
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес417
mod_vvisit_counterВчера766
mod_vvisit_counterТази седмица6744
mod_vvisit_counterМиналата седмица6520
mod_vvisit_counterТози месец21005
mod_vvisit_counterМиналият месец26352
mod_vvisit_counterОбщо638603

Your IP: 54.198.78.121
bestkinky.com hard-extreme.com