Инвестиционният план за Европа - възможности за Сливен и региона
Начало Новини Инвестиционният план за Европа - възможности за Сливен и региона
Facebook Споделяне
Share on facebook

Инвестиционният план за Европа - възможности за Сливен и региона

 

На 2 ноември в Сливен се проведе информационна среща „Инвестиционният план за Европа – възможностите за Сливен и региона”, организирана отИнформационен център „Европа Директно Сливен”и Община Сливен. Сред официалните гости на форума бяха заместник-областният управител Камен Костов, кметът на Община Сливен Стефан Радев и заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков. В срещата участваха представители на местната и регионалната власти, банки, бизнес, малки исредни предприятия от региона, браншови организации, Инвестиционниясъвет към кмета и др.

Целта на информационната среща бе да запознае участниците с възможностите за получаване на помощ и представяне на проекти чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции, Европейския портал за инвестиционни проекти, Европейска инвестиционна банка.

Лектори на срещата бяха Борислава Габровска – от Европейската инвестиционна банка, офис София, д-р Румяна Грозева – ръководител на Търговско-промишлена палата – Стара Загора и на Информационен център „Европа Директно-Стара Загора”, Йовка Любенова, Мария Славова и Галина Димитрова от УниКредит Булбанк и Митко Митев от Сибанк/ОББ.

Специален гост на информационната среща бе заместник-министърът на българското председателство Моника Панайотова. Тя представи подробно темата за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Присъстващите научиха повече за значението на ротационното председателство, за целите и приоритетите пред страната ни, за интензивния преговорен маратон, който предстои през тези 6 месеца. Стана ясно, че над 100 законодателни досиета ще бъдат разгледани в обсега на българското председателство, тъй като председателството е зависимо от потока европейски законодателни инициативи, че до края на 2019 година трябва да е изграден Банковият съюз и др. Моника Панайотова акцентира още върху това, че по време на българското председателство ще започнат редица важни дебати като този за сигурността и отбраната на Европа, за бъдещето на страните от западните Балкани, за цифровата икономика и др.

Д-р Румяна Грозева запозна присъстващите с основните параметри на Инвестиционния план за Европа или т.нар. „План Юнкер”, с основната му цел да ни научи да управляваме добре евросредствата, с кохезионната политика на Европейския съюз и дебата за използването на европейските пари.  Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков припомни, че наскоро към кмета бе създаден Инвестиционен съвет, който помага на бизнеса и инвеститорите. Той допълни, че инвеститорите в Сливен получават специален сертификат и административни бонуси. Марков разказа и за дейността на функциониращите през последните 10 години в Сливен два важни центъра: Информационен център „Европа Директно-Сливен” и Областен информационен център.

Борислава Габровска от Европейската инвестиционна банказапозна присъстващите с новосъздаденото звено към банката: Европейски консултантски център по инвестиционните въпроси, чиято цел е да укрепи европейската инвестиционна среда и да подобри качеството на инвестиционните проекти. Създаден като единна точка за достъп, консултантският център предоставя на организаторите на проекти техническа помощ преди оценката на проекта (проектно задание, анализ на разходите и ползите), консултации относно финансовата структура (публично-частни партньорства, инвестиционни платформи и иновативни проекти, избор и надзор на консултантите за подготовка на проекта). За помощ и съдействие към Центъра за консултации могат да се обръщат управляващи органи, общини, частни и публични компании, обществени власти, национални насърчителни банки и институции и финансови посредници от страните-членки на ЕС. Помощта, която представя този център, в повечето случаи е безплатна, като само от бенефициентите от частния сектор може да бъде поискана вноска с цел постигане съвместимост на интересите и  ангажираност по отношение на резултатите.

В третата част на срещата представители на банки от Сливен представиха средствата по линия на европейските фондове, техните продукти и предложения. Гарантирани от европейските фондове, тези инструменти предоставят на бенефициентите улеснен достъп до финансиране, по-ниски лихви, намалени изисквания за обезпечения и бързи процедури за одобрение. Йовка Любенова, Мария Славова и Галина Димитрова от банка УниКредит Булбанк показаха инструментите и продуктите на банката в подкрепа на бизнеса, малки и средни предприятия и агробизнеса по линия на Европейския инвестиционен фонд, InnovFin, Националния гаранционен фонд и Програмата за развитие на селските региони. Митко Митев от Сибанк/ОББ представи опита на банката с европейските инструменти в подкрепа на бизнеса: COSME, InnovFin, Национален гаранционен фонд, Инициатива за МСП, Jeremie, Европейска инвестиционна банка и др.

 
Търси в сайта

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес415
mod_vvisit_counterВчера766
mod_vvisit_counterТази седмица6742
mod_vvisit_counterМиналата седмица6520
mod_vvisit_counterТози месец21003
mod_vvisit_counterМиналият месец26352
mod_vvisit_counterОбщо638601

Your IP: 54.198.78.121
bestkinky.com hard-extreme.com