Страсбург

Ришард ЧарнецкиМандатът на Ришард Чарнецки като заместник-председател на Европейския парламент беше прекратен предсрочно в сряда поради „сериозно нарушение“.

Г-н Чарнецки (ЕКР, Полша) беше задължен да освободи поста си на заместник-председател, след като описа колежката си Роза Тун (ЕНП, Полша) като „shmaltsovnik“ (силно обиден полски термин за някого, който изнудва евреи или поляци, защитаващи евреите, по време на нацистката окупация).

Предложението за прекратяване на мандата му, внесено от Председателския съвет (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи), изисква мнозинство от поне две трети от подадените гласове и мнозинство от неговите членове (чл. 21 от правилника за дейността на Европейския парламент).

Предложението бе прието с 447 гласа „за“ срещу 196 „против“.

Сега Парламентът трябва да избере нов заместник-председател в съответствие с чл. 17 и чл. 20 от правилника за дейността на Европейския парламент.

Ришард Чарнецки ще остане член на Европейския парламент, но няма да бъде заместник-председател или член на Бюрото (председател и заместник-председатели, орган, който определя правилата за работа на Парламента). Той няма да представлява Парламента от името на своя председател, нито ще ръководи пленарните дебати.

Предложението на Председателския съвет не е насочено към Полша или политическата група на Европейски реформатори и консерватори, която е поканена да предложи нов кандидат за заместник-председател.

Източник: Европейски парламент