София

На 14 февруари 2018 г. в Дома на Европа в София се проведе пресконференция на членове на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Членовете на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция), Таня Файон (С&Д, Словения), Юдит Саргентини (Зелените, Нидерландия), Яромир Щетина (ЕНП, Чехия), Емил Радев (ЕНП, България) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ, България) бяха на официално посещение в България между 12 и 14 февруари.

Целта на работното посещение бе да даде възможност на членовете на ЕП да получат информация от първа ръка за текущите операции на Фронтекс на българската сухопътна граница с Турция.

Евродепутатите се срещнаха с Бренд Кьорнер, заместник изпълнителен директор на Фронтекс, с членове на екипа на агенцията в Международния координационен център в главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР в София, на граничния пункт „Капитан Андреево“, както и със служители от граничния надзор на сухопътната граница между България и Турция.

Делегацията също така се срещна с вицепрезидента Илиана Йотова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и граничните власти, за да обсъди ситуацията на българската граница и сътрудничеството между българската гранична охрана и Фронтекс.

Членовете на ЕП посетиха граничния пункт на „Капитан Андреево“, тристранния общ контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, който се намира там, както и центъра за задържане на мигранти в Любимец. За да изградят още по-пълна представа за ситуацията в страната, те разговаряха и с представители на неправителствени организации и Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

По време на заключителната пресконференция евродепутатите Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция), Яромир Щетина (ЕНП, Чехия) и Емил Радев (ЕНП, България) дадоха оценка как се прилага новият регламент за Фронтекс по отношение на оперативните дейности на агенцията в България, включително текущата обстановка на сухопътната граница, самите операции и практическото сътрудничество на българските власти с Фронтекс. Те отбелязаха добавената стойност от разгръщането на екипите на Фронтекс в подпомагане на управлението на външната граница на България, включително за спазването на основните права на мигрантите. Дейностите на Фронтекс представляват един практически израз на европейската солидарност чрез предоставянето на човешки ресурси и оборудване от държавите членки.

Членовете на делегацията признават усилията и резултатите на България за осигуряване на ефективно управление на външната граница. Въпреки това, след дискусията с неправителствените организации и ВКБООН, те изразяват своята загриженост относно третирането на нелегалните мигранти на границата ни, оплакванията от насилие, упражнявано от властите, опасността от връщане към турската територия и положението на задържаните лица. Те се надяват, че политическата воля за справяне с тези недостатъци, изразена от органите на реда, в частност пълното зачитане на основните човешки права и принципа на забрана за връщане, ще доведе до конкретни резултати и по-нататъшен диалог.

Според г-жа Вержиа има подобрение в прозрачността на механизма за подаване на жалби от мигранти, както и в обмяната на добри практики между Фронтекс и българските власти. Тя изрази своето уверение, че благодарение на Българското председателството може да се подобри диалогът на тристранното сътрудничество между ЕП, Фронтекс и националните власти. Яромир Щетина сподели, че делегацията не е станала свидетел на нарушения на човешките права от страна на българските органи на реда. Г-н Радев отбеляза, че информацията от неправителствените организации, касаеща отношението на граничните полицаи най-вече към нередовни мигранти, е била обсъдена с българските власти и подчерта, че са получени уверения от МВР и Граничната полиция за извършване на проверки по всеки един от официално подадените сигнали. Той допълни, че: „Често жалбите не са придружени от доказателства и са подадени, когато лицето вече е напуснало страната. Дори в чести случаи мигрантите са съветвани от трафикантите на хора да твърдят, че в България отношението към тях не е добро, за да не бъдат връщани обратно в страната, когато са заловени в Западна и Северна Европа, което е тяхната основна цел.“

Всички членове на делегацията изразиха своята подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство и изказаха благодарност на българските власти и на Фронтекс за изключително професионалното посрещане и оказаната подкрепа на делегацията.

Източник: Европейски парламент