В ексклузивно интервю за македонската информационна агенция МИА комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел говори за очакванията от първата по рода си среща на високо равнище посветена на цифровизацията на Западните Балкани (Western Balkans Digital Summit),която ще се проведе на 18 и 19 април в Скопие. Комисар  Габриел подчертава, че цифровизацията е важна за региона, защото благодарение на нея може да се ускори процесът на европейска интеграция на страните – тя може да допринесе и за повече прозрачност, и за развитието на съдебната система и правовата държава, и за икономическия напредък.

Европейската комисия очаква страните от Западните Балкани да излязат с конкретни предложения за проекти в дигиталната сфера – проекти, които да са от полза за потребителите в краткосрочен и дългосрочен план. На база на тези проекти ще може да се определи сумата, която е нужна за тяхното реализиране, и дали тя отговаря на средствата налични в европейския бюджет, заявява комисар Габриел.

Основният проект засягащ региона, по който Мария Габриел работи от самото си встъпване в длъжност като комисар, е намаляването на цените на роуминга със страните от ЕС. Тя коментира, че проектът е сложен, всеобхватен и много деликатен от правна и икономическа гледна точка. Комисарят споделя, че преговорите с телекомите продължават, но се надява на срещата през месец май в София посветена на Западните Балкани да може да се представи пътна карта за реализирането на този проект.

По повод предстоящата среща през май в София Мария Габриел е категорична, че няма значение, дали тя ще се нарече „среща за разширяването“, или не. По-важно е да се предложат конкретни стъпки, за да се случи това разширяване.

В интервюто комисар Габриел говори и за скандала с личните данни във Фейсбук, като пояснява как новото европейско законодателство в тази област може да предотврати подобни злоупотреби в бъдеще.

Оригиналният текст на интервюто с комисар Мария Габриел ще откриете тук.