Форум „Бъдещето на Европа”, организиран от Европейски информационен център Европа Директно-Сливен, се проведе в зала „Май” на 20 април. Сред официалните гости бяха кметът на Сливен Стефан Радев, заместниците му Стоян Маркови Пепа Чиликова, Зам.областният управител Камен Костов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и др. В залата присъстваха представители на местната администрация, на бизнеса, на неправителствени организации от Сливен, Стара Загора и Бургас.

Целта на форума бе да запознае представителите на местната власт, медиите, НПО от Сливен и съседните области с Българското председателство на Съвета на ЕС, да провокира дискусия относно бъдещето на ЕС и ползите на България от членството и др. Важна част от форума бе и представяне на възможностите за финансиране по програма „Европа за гражданите”.

Форумът бе открит от кмета Стефан Радев. За ползите от членството на България в Европейския съюз и за бъдещето на ЕС говори Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисияв България. Той акцентира върху предстоящите догодина европейски избори, изготвянето на Бюджета на Европа без Великобритания, ползите за България от Европредседателството и др.

Интересна мултимедийна презентация представи проф. д-р Ингрид Шикова – член на екип „Европа”, професор по политики на ЕС към катедра „Европеистика” в СУ „Климент Охридски”. Темата бе „Българското председателство на Съвета на ЕС – европейската перспектива на Западните Балкани и бъдещето на европейския бюджет след 2020 г.”. В нея проф. Шикова очерта същността на българското председателство и важните му приоритети, предизвикателствата пред ЕС, свързани с изготвянето на новия бюджет без Великобритания и др.

В последвалата дискусия между лектори и участници във форума бяха засегнати теми, свързани с петте сценария за развитие на ЕС, с евентуалното разширяване на Съюза, с невъзможността на малки населени места да участват в европрограми и др.

Добрина Милушева от Националния център за контактпредстави възможностите на програма „Европа за гражданите2014-2020”, различните направления по програмата, кандидатстването по нея и др. Бяха дадени и няколко примера за добри български практики по програмата. Заместник-кметът Стоян Марковсъобщи, че Община Сливен също ще участва с проект по „Европа за гражданите”.

Снимки от събитието можете да намерите на фейсбук страницата на центъра:https://goo.gl/eruPNX.