София, 4 юни 2018 г.

Мария Габриел: Ако искаме Европа  да играе във Висшата лига на цифровите лидери трябва да насърчим по-голямото участие на жените в технологиите

Бъдещето на Европа е цифрово, но то трябва да бъде изградено около идеята да служи на хората – както на мъжете, така и на жените. Хората трябва да останат управляващи машините и всички процеси, свързани с цифровите технологии, и ползите да са за всички. Това е истинската добавена стойност на европейския подход – да запазим човека в центъра. В тази цифрова трансформация жените имат ключова роля и на всички нива трябва да работим така, че да им дадем възможности да бъдат лидери, професионалисти, предприемачи. Да бъдат в челните редици на цифровата промяна не просто защото са жени, а защото имат потенциал. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на Глобалния форум на жените лидери в София „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“, който се проведе под неин патронаж.

Наблягайки на данните от последното проучване „Жените в дигиталната ера“, българският еврокомисар очерта някои от основните предизвикателства пред жените в цифровия сектор и възможните отговори. По-малко от един на всеки пет специалиста в информационните и комуникационни технологии е жена. По подобен начин стоят нещата и с жените, завършващи инженерни и природо-математически науки – техният брой е все още прекалено нисък. Жените не са достатъчно добре представени в управлението на компаниите, особено в онези, занимаващи се с технологии. Едва 1/3 от всички европейски предприемачи са жени, а в сектора на информационните и комуникационни технологии – едва 1/5. Освен това, само 17% от експертите по киберсигурност са жени.

Тя настоя, че цифровата трансформация няма да бъде толкова успешна, колкото ни се иска, ако извън нея е оставено половината от европейското население.  В този контекст според нея на първо място следва да се обърне внимание на цифровите умения като най-добрата инвестиция. Мария Габриел апелира за действия за насърчаване на момичетата да изберат образование в точните, инженерните, математическите науки и технологиите, защото им липсва вдъхновение и ролеви модели. Това би допринесло включително за борбата със стереотипите, което е първият стълб на нейната стратегия „Жените в цифровите технологии“, която представи през март. Говорейки за стереотипите, тя наблегна и на отговорността на аудиовизуалния сектор, подчертавайки, че с предложеното увеличение от 30% за програма МЕДИА ще разчита да бъдат промотирани добри практики, които да намалят половата дискриминация.

Що се отнася до ролевите модели, което е друг стълб от стратегията, тя насърчи българските жени предприемачи да участват в конкурса за Европейските награди за цифрови умения и така бъдат вдъхновение за момичетата и жените, на които не им достига смелост да поемат по пътя на технологиите.

По отношение на предприемачеството сред жените, еврокомисарят информира, че Европейската комисия финансира т.нар. WeHubs – първата европейска общност, която свързва бизнес екосистемите, в подкрепа на женското предприемачество в цифровия сектор. Интересен е парадоксът, че жените предприемачи са много по-малко, а в същото време предприятията, управлявани от жени, са с до 63% по-добри финансови резултати от тези, ръководени от мъже.

Личен пример за насочване на вниманието към ролята на жените, който Мария Габриел даде, е общоевропейската й кампания „No women – no panel“. Тя не приема покани за участие в конференции, в които е единствената жена оратор. „Не вярвам, че когато говорим за блокчейн технологии, само мъже разбират от това“, заяви тя.

Накрая българският еврокомисар информира за предстоящите в близко време инициативи. На 19 юни организира мащабна конференция в Брюксел под мотото Digital4Her, която е част от плана за действие за реализиране на стратегията й. На 26 юни, в рамките на Дигиталната Асамблея, която организира в София, ще се проведе панел, посветен на жените като двигател на цифровата трансформация не само в ЕС, но и извън него.

Източник: Представителство на ЕК в България