София, 26 юни 2018 г.

На 27 юни от 9:30ч. в София Тех парк, зала „Експериментариум“, започва Балканският хакатон под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Технологичното състезание се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община (Асоциация за развитие на София), Държавна агенция “Електронно управление”, Фондация Webit и София Тех Парк.

Основно предизвикателство на 24 -часовия хакатон е цифровото разделение: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само един месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София балканските кодери ще предложат своите решения за европейска свързаност.

За участие в балканския хакатон са регистрирани 30 отбора от различни фирми, университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция.

Всички участници ще се състезават за награден фонд в размер на 10 000 евро и множество специални награди. Победителят печели и посещение в Брюксел по време на Седмицата на кодирането 2018.

Събитието ще бъде открито от комисаря Мария Габриел, кметa на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-председателя на Държавната агенция  „Електронно управление“ Александър Йоловски.

Повече информация на: www.balkanhackathon.eu

 

Отдел „Преса и медии“

Представителство на ЕК в България