Следващите избори за ЕП ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г.

Гражданите на Европейския съюз заедно ще изберат и ще се ангажират с Европейския парламент за девети път.

Броят на местата в Парламента ще намалее от 751 на 705 заради решението на Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г.

За да по-добра информираност и за да насърчи и мотивира европейските граждани да гласуват, Европейският парламент създаде специален уебсайт: https://www.thistimeimvoting.eu/.

Всеки може да се регистрира на този сайт, като попълни името и имейла си, езика, на който желае да получава информация, и най-близкия офис на ЕП.

С регистрацията си човек заявява намерението си да гласува на изборите за Европейски парламент догодина. По този начин ще може да получава информация по електронната поща по теми, към които е заявил интерес. Ще може да посещава събития, свързани с кампанията, които се организират в неговата страна, и да се свързва с хора, които се вълнуват от същите теми.

Регистрираните в сайта сами ще определят до каква степен желаят да се ангажират в кампанията и ако не желаят да получават повече информация, могат по всяко време да се отпишат. Желаещите ще могат да станат доброволци в социалните мрежи, за да насърчат възможно най-много хора да се включат в кампанията.

Освен това ще получават материали онлайн, които могат да разпространяват, и ще бъдат насърчавани да се включват в различни предизвикателства за разрастване на кампанията. Ако желаят, могат да организират и собствена кампания със свои собствени прояви. Бюрото за връзка на Европейския парламент в България ще се свърже лично с най-активните участници в кампанията, за да им окаже подкрепа в този процес.

 

 

На 22 юни 2018 г. повече от 70 млади хора от пет области се събраха на регионална среща-дебат „Аз избирам „За“ Европа“.

Форумът беше посветен на предстоящите през м. май 2019 г. избори за Европейски парламент и е част от националната кампания на мрежата от информационни центрове Европа Директно в България.

Гостоприемен домакин на участниците от Велико Търново, Шумен, Разград и Търговище бяха ученици от гр. Сливен.

В срещата участваха основно ученици на възраст 17-18 години, които ще гласуват за първи път през следващата година.

„Това, което България постигна през годините, в които е член на Европейския съюз е много сериозно. Колкото повече информация се предоставя за европейските институции и за това, как те функционират, толкова повече ще разбираме какви са механизмите, които пряко влияят върху нашия живот. Надявам се, че след поредицата от срещи като тази, сте по – информирани и запалени по европейската идея“, каза кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на срещата.

Гост на събитието беше и българският евродепутат Владимир Уручев, който поздрави участниците и каза, че, младите хора са важна част от Европа и Европейския съюз: „Те са тези, които трябва да работят и да надграждат европейските ценности. Важно е догодина, когато стартира подготовката за изборите за Европейски парламент, да се започне този разговор с младите хора, за да се ориентират по–добре, да премислят нещата и да имат свое отношение. Хората са тези, които решават кой ще ги представлява и ще
говори от тяхно име. Трябва да се избират такива представители, които са
най – близо до тяхното виждане. България направи едно успешно председателство на Съвета на Европейския съюз. Темата за Западните Балкани не само беше повдигната, но беше извършен и пробив, за да се решат много от проблемите, които спираха този регион да върви напред. За младите хора е важно да бъдат ориентирани, да следват целите си и да ги постигат“, каза евродепутатът.

Заместник областният управител на Сливенска област, Димитринка Петкова приветства младите европейци с думите: „Разчитаме на Вас – знаещи, можещи и интелигентни млади хора, които смело ще изразят своето мислене и ще покажат каква искат да бъде България и ще защитят своите мечти и своите идеи”.

По време на дебата, учениците имаха възможност да представят и аргументират своите мнения и позиции по различни въпроси от дневния ред на Европейския  съюз.

Попитахме няколко от младежите какво би ги мотивирало да упражнят правото си на глас, ако тези дни имат възможност да гласуват за свои избраници в Европейския парламент:

Ивелина: „Бих гласувала заради възможността да пътувам свободно в различни държави. От родителите си знам, че преди време е било доста трудно да прекосяваш граници. Аз участвам в танцов състав и мисля, че е прекрасно да бъдеш днес на едно, утре – на друго място; да можеш да говориш спокойно с близките си по телефона, без да се притесняваш от високите цени на роуминга. Сега завършвам училище и разчитам много на възможностите, които осигурява за младите хора програма „Еразъм +”.”

Калин и Георги: „Ще гласуваме, защото след като ни е дадено право да гласуваме, ние трябва да се възползваме от него. Вярваме, че този глас ще се чуе, макар и да е един от многото – всеки глас е важен и има значение.”

Велизар: „Младите хора се чувстват вече европейци и имат отговорността да покажат каква е посоката, в която искат да поемат. Ще гласувам, защото е необходимо да се предприемат крачки за по-устойчиви и по-зелени градове, с чиста питейна вода и чист въздух, където енергията, която използваме е по-свободна и по-зелена. Това е важно за младите хора, а Европейският парламент гласува закони в тази посока.”

Моника: „Ще гласувам, защото се чувствам европеец. Радвам се , че мога да уча в чужбина, да работя /ако реша/ в друга

страна. Мога да слушам световноизвестни изпълнители, които идват в България, много училища се подобриха с европейски

проекти”.

Наесен информационната кампания, насочена към средношколците, които ще имат правото да гласуват за първи път, ще продължи в национапен мащаб със симулация на европейски избори в повече от 70 училища в над 15 града на страната, където има центрове Европа Директно. Младежите, спечелили изборите, ще се съберат на симулация на пленарно заседание на Европейския парламент в края на м. октомври в гр. Велико Търново и ще обсъждат наболели за европейската общност въпроси като миграцията, Брекзит, бюджета на Европа и др.

Проект на Фондация „Европейски младежки инициативи“ съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалите е на Europe Direct Сливен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата  публикация  не трябва да се приема за официална позиция на Европейския съюз.