Брюксел, 17 юли 2018 r.

25-та среща на високо равнище между ЕС и Япония се състоя на 17 юли в Токио. На нея бяха подписани две исторически споразумения – споразумението за стратегическо партньорство и споразумението за икономическо партньорство, които ще дадат значителен тласък на двустранните отношения.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, и Доналд Туск, председател на Европейския съвет, представляваха Европейския съюз на срещата на върха. Япония беше представлявана от министър-председателя Шиндзо Абе. Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, също участва в срещата. Лидерите на ЕС изказаха съболезнования към японския народ във връзка с наводненията и свлачищата в Западна Япония и предложиха помощ на японския министър-председател.

Днес е исторически момент за нашето трайно партньорство, каза председателят Жан-Клод ЮнкерПодписаното днес споразумение за икономическо партньорство между ЕС и Япония е повратен момент за световната търговия, а освен това се радвам, че подписахме първото споразумение за стратегическо партньорство помежду ни, благодарение на което нашето сътрудничество ще премине на едно по-високо равнище. Въздействието на споразумението за икономическо партньорство се простира далеч отвъд нашите брегове. Заедно ние правим изявление за бъдещето на свободната и справедлива търговия. Ние показваме, че сме по-силни и по-добре, когато работим заедно, и че при търговията става въпрос за нещо повече от мита и бариери. Става въпрос за ценности, принципи и намирането на решения, които са от полза за всички. Що се отнася до нас, протекционизмът не осигурява защита и не може да има единство, когато има едностранен подход.

Пълното изказване на председателя Юнкер на пресконференцията след срещата на върха е на разположение онлайн. Европейският съюз и Япония публикуваха съвместно изявление във връзка със срещата.

За отворена, справедлива и взаимноизгодна търговия

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е най-голямото, договаряно някога от Европейския съюз. С него се създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния БВП. Със споразумението ще се премахнат по-голямата част от митата на обща стойност 1 млрд. евро, плащани годишно от изнасящите за Япония предприятия от ЕС, както и редица дългогодишни регулаторни пречки, например по отношение на автомобилите. Освен това с него японският пазар със своите 127 милиона потребители ще бъде отворен за основния селскостопански износ на ЕС и ще се увеличат възможностите на ЕС за износ в редица други сектори. Споразумението е съобразено с най-високите стандарти в областта на труда, околната среда и защитата на потребителите и съдържа специална глава относно устойчивото развитие. Това е първото договорено от Европейския съюз търговско споразумение, което включва конкретен ангажимент във връзка с Парижкото споразумение за климата.

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви: Изпращаме сериозен сигнал до целия свят, че две от най-големите икономики все още вярват в откритата търговия, в противовес на едностранния подход и протекционизма. Икономическите ползи от това споразумение са очевидни. Като премахва мита, възлизащи на милиарди евро, като опростява митническите процедури и като отстранява пречките пред търговията, които възникват „след границата“, то ще предложи възможности за фирмите от двете страни да увеличават своя износ и да разширяват дейността си.

Що се отнася до защитата на данните, на 17 юли ЕС и Япония приключиха преговорите относно реципрочно адекватно ниво на защита, резултатите от които ще допълнят споразумението за икономическо партньорство. Те се съгласиха да признаят взаимно системите си за защита на данните като „еквивалентни“, което ще даде възможност за безопасно движение на данни между ЕС и Япония и по този начин ще бъде създадена най-голямата зона за безопасно движение на данни в света.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: Япония и ЕС вече са стратегически партньори. Данните захранват световната икономика и благодарение на това споразумение те ще могат да се движат безопасно между нас. Това ще бъде от полза както за нашите граждани, така и за нашите икономики. В същото време потвърждаваме нашата ангажираност с общите ценности за защита на личните данни. Ето защо съм твърдо убедена, че работейки заедно, ще можем да определим световните стандарти за защита на данните и да демонстрираме общата си водеща позиция в тази важна област.

Пълно съобщение за медиите относно подписването на споразумението за икономическо партньорство и информационен документ за споразумението са достъпни онлайн. Вижте и пълното изявление на комисар Йоурова и Харухи Кумазауа, комисар от японската Комисия за защита на личната информация, както и специално съобщение за медиите и подробна информационна бележка.

Споразумение за стратегическо партньорство, подходящо за истински стратегически партньори

Европейският съюз и Япония са партньори съмишленици, които работят заедно както двустранно, така и в рамките на многостранни форуми, като например ООН и Г-7. Със споразумението за стратегическо партньорство, подписано днес от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, председателя Туск и министър-председателя Абе, отношенията между ЕС и Япония ще се задълбочат и укрепят чрез осигуряване на всеобхватна и обвързваща рамка за засилено сътрудничество.

В днешния свят нито една държава не може да се справи сама с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, заяви върховният представител и заместник-председател на Комисията Федерика Могерини преди срещата на върха. Япония е държава, с която вече си сътрудничим тясно по много въпроси – от укрепване на мира до премахване на ядреното оръжие, от борба с тероризма до ефективно многостранно сътрудничество. Споразумението за стратегическо партньорство ще ни позволи да засилим това сътрудничество в широк кръг от сектори, а освен това ще ни даде възможност за сътрудничество в нови области – от наука, технологии и иновации, околна среда и енергетика до изменение на климата и сигурност.

Информационен документ за споразумението за стратегическо партньорство, както и информация за подкрепата за прилагането му в рамките на Инструмента за партньорство са достъпни онлайн.

На срещата на върха лидерите разгледаха въпроси на регионалната и външната политика – ситуацията на Корейския полуостров, конфликта в Източна Украйна и незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ангажимента за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие (сделката с Иран) и др. Както е предвидено в споразумението за стратегическо партньорство, лидерите обсъдиха споделения ангажимент за засилване на сътрудничеството по глобални въпроси и потвърдиха съвместната визия и подкрепа на ЕС и Япония за основан на правила международен ред с многостранно сътрудничество, демокрация, неразпространение на оръжия за масово унищожение, отворени пазари и световна търговска система, в основата на която е Световната търговска организация.

Лидерите обсъдиха и други двустранни въпроси, включително възможностите за укрепване на партньорството между ЕС и Япония в областта на сигурността и засилването на сътрудничеството в областите на политиката на развитие, образованието, културата и спорта.

 

Допълнителна информация

Уебстраница за срещата на върха ЕС – Япония

Информационен документ за отношенията между ЕС и Япония

Съвместно изявление след 25-та среща на върха ЕС – Япония

Изказване на председателя Жан-Клод Юнкер на пресконференцията след 25-та среща на върха между ЕС и Япония

Информационен документ за споразумението за стратегическо партньорство

Съобщение за медиите: ЕС и Япония подписват споразумение за икономическо партньорство

Информационен документ за споразумението за икономическо партньорство

Уебстраница за споразумението за икономическо партньорство

Съвместно изявление на Харухи Кумазауа, комисар от японската Комисия за защита на личната информация, и Вера Йоурова, комисар от Европейската комисия, отговарящ за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете 

Съобщение за медиите: Европейският съюз и Япония се споразумяха да създадат най-голямата зона за безопасно движение на данни в света

Информационна бележка: Въпроси и отговори относно решението за адекватно ниво на защита

Подкрепа за прилагането на споразуменията за икономическо и за стратегическо партньорство в рамките на Инструмента за партньорство

Уебсайт на делегацията на Европейския съюз в Япония

Източник: Европейската комисия