София, 7 септември 2018 г.

Дискусия и пряко предаване на речта за състоянието на Съюза 2018

Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България имат удоволствието да Ви поканят на публична дискусия на 12 септември в София.

Ще бъде излъчена пряко от Страсбург традиционната реч за състоянието на Европейския съюз на председателя на Европейската комисияЖан-Клод Юнкер. В последваща дискусия с публиката в залата ще участват ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Тази година речта идва на фона на предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г. и дебата за бъдещето на ЕС след Брекзит. Очаква се председателят Юнкер да посочи начина, по който Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства и конкретни стъпки за изграждането на по-обединен, силен и демократичен Съюз. Предстоят и предложения, които да доведат до осезаеми резултати в полза на европейските граждани до провеждането на срещата на високо равнище в град Сибиу през месец май 2019 г.

Заповядайте в сряда, 12 септември от 9:30 ч. в залата на Дома на Европа в София, ул. „Г. С. Раковски“ № 124. Нужна е предварителна регистрация. Молим желаещите да присъстват да се регистрират през следния линк: http://bit.ly/SOTEU2018

Допълнителна информация

Всяка година през септември председателят на Комисията се обръща към Европейския парламент с реч, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за предстоящата. След речта се провежда разискване в пленарната зала. Това поставя началото на диалога с Парламента и Съвета за подготовка на работната програма на Комисията за следващата година. Залегналата в Договора от Лисабон реч за състоянието на Съюза е предвидена в Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, което също предвижда, че председателят изпраща писмо за намеренията на председателя на Европейския парламент и на председателството на Съвета, в което представя в подробности действията, които Комисията възнамерява да предприеме посредством законодателни и други инициативи до края на следващата година.

За събитието

Очаква се обръщението на председателя Юнкер пред членовете на ЕП да започне в 10:00ч българско време. То може да бъде гледано на живо с превод на български език по сателитния канал Ebs и на Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия в България тук.

Можете да следите речта онлайн в реално време и в Туитър чрез хаштаг #SOTEU

Източник: Европейската комисия