София, 12 септември 2018 г.
Комисар Мария Габриел: Каузата Европа трябва да остане обединителна за бъдещето на ЕС
„Европа, която отстоява своите основополагащи ценности за демокрация и защита на гражданите и Европа, която държи високо в европейския дневен ред днешните предизвикателства относно миграцията, отбраната и цифровизацията – това за мен са ключовите послания от днешната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер“, коментира българският комисар по цифровата икономика и общество веднага след традиционната годишна реч за състоянието на Съюза на председателя Юнкер пред евродепутатите в пленарната зала.
Мария Габриел заяви още, че днес е важно да кажем ясно „не“ на национализма и „да“ на Европа, която се вслушва в своите граждани. Според нея е от особено значение в сегашния контекст на сложни геополитически процеси да се запази каузата Обединена Европа, която е сред най-благородните каузи в този свят.  По отношение на посланията на председателя Юнкер, свързани с ресора цифрова икономика и общество, българският еврокомисар отбеляза значимостта на развитието на изкуствения интелект, по-добрата свързаност със Западните Балкани, борбата с терористичното съдържание онлайн.
„Европейският съюз има потенциал да бъде сред лидерите в областта на изкуствения интелект, като не губим от поглед етичните правила – работим усилено през последните месеци в тази посока. Що се отнася до Западните Балкани, вече прилагаме Цифрова програма за региона чрез действията за намаляване на роуминга, подобряване на свързаността, подкрепа за цифровите умения на хората и за цифровизацията на предприятията. Не на последно място е работата ни в борбата с терористичното съдържание в интернет и днес предложихме нови мерки, чрез които да постигнем премахването му в рамките на един час от публикуването. Само една силна и единна Европа, която е на висотата на очакванията на нейните граждани, ще ни позволи да постигнем желаните високи резултати“, подчерта в коментара си комисар Мария Габриел.
Източник: Европейската комисия