София, 25 септември 2018 г.

Редица прояви в България по повод Европейския ден на езиците 2018

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември, по инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. На самия ден или в седмиците преди и след 26 септември на различни места в Европа се провеждат езикови уроци, игри, дискусии, конференции, радио предавания, конкурси с участието на езикови и културни институти, асоциации, университети и училища.

По повод на Европейския ден на езиците през 2018г. в България се организират следните прояви:

Ø  Празник в Европейския ден на езиците

На 26 септември (сряда) между 17:30 и 20:30 ч. в Националния музей ,,Земята и хората“ ще бъдат отворени информационни щандове на 18 езика, на които гостите ще могат да изпробват езиковите си познания в различни забавни игри, както и да се включат в  speak dating (eзикови срещи) на 10 езика, които се организират за първи път. По време на събитието ще бъдат връчени и наградите на печелившите в онлайн играта „Опознай културното наследство на Европа!“, която се проведе по повод Деня на езиците и Европейската година на културното наследство от 17  до 21 септември.

Ø  Многоезична пътуваща изложба „Пинокио и езиците на Европа“

На 4 октомври (четвъртък) от 16:00 ч. в Мраморното фоайе (ет. 1) на Столичната библиотека ще бъде открита пътуваща изложба на издания на „Пинокио“ на 36 езика. Ще има по нещо както за малките посетители, така и за по-големите ученици: многоезично четене на откъс от „Пинокио“ на над 12 езика, езикова викторина, кратка драматизация на откъс от книгата от актьори от театър ,,Възраждане“ (за малките), състезание за редене на пъзел по илюстрации от книгата (за малките), конкурс за костюм, прическа и грим на герой от книгата (за малките). Изложбата ще бъде отворена за посетители от 4 до 24 октомври.

Източник: Европейската комисия