София, 15 октомври 2018 г.

За първи път: Млади програмисти представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел по покана на българския еврокомисар Мария Габриел

Централното събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането, организирано в партньорство с Европейската комисия, събра на едно място политици, експерти и млади хора за дебат, фокусиран върху това как да се реализира  предложението на комисар Мария Габриел за поне 50% участие на европейските училища в специализираната седмица до 2020 г. и да се насърчат повече момичета да изберат образование в науката, технологиите, инженерството и математиката (СТЕМ специалности).

Практически работилници по време на форума показаха уменията на ученици и студенти да програмират, а за първа година и България беше представена от млади таланти по покана на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Българската група включваше отбора BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон в София през юни, екипа Purple от Русенския университет „Ангел Кънчев“ – победител в Бургаския хакатон през май, 9-годишната Тайра Ридваева от София – лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, и 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност. Специални гости бяха учениците с най-голям опит от компютърна школа „Вале“ в Хасково и двамата победители от последния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“.  Българските участници представиха свои успешни проекти, с които впечатлиха връстниците си и представителите на европейските институции, посетили работилниците за програмиране.

„България има потенциал да бъде не само регионален, но и европейски лидер в областта на цифровите технологии. Исках да покажем този потенциал и чрез младите ни програмисти тук, на водещото събитие в Брюксел за Европейската седмица на програмирането. Тези талантливи младежи са своеобразни посланици на важността всички – и млади, и по-възрастни, да придобият цифрови умения, за да не бъдат изключени от цифровото общество,  да разпознават  дезинформацията онлайн, да се чувстват по-сигурни в онлайн пространството, да намерят по-добро работно място. Европа се нуждае от повече хора с напреднали цифрови умения, които могат да работят в сфери като киберсигурността, изкуствения интелект, големите данни, суперкомпютрите. С таланти като българските младежи и техните връстници, участващи в днешното събитие, съм обнадеждена, че ще успеем в тази мисия“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел. 

По време на политическия дебат в рамките на събитието тя очерта предизвикателствата, пред които недостигът на специалисти с цифрови умения изправя технологичния сектор, и действията на Европейската комисия за отговор на тези предизвикателства. Комисарят привлече вниманието върху инициативи като Европейската коалиция за цифрови умения и работни места, схемата за трансграничен стаж „Цифрова възможност“, плана за действие за цифрово образование, европейските награди за цифрови умения, Цифровата стратегия за жените в технологиите, кампанията за по-безопасен интернет SaferInternet4EU и редица други дейности за насърчаване придобиването на цифрови умения.

Българският еврокомисар информира, че тазгодишното шесто издание на Европейската седмица на програмирането бележи рекорд – само за първите шест дни са регистрирани над 25 000 събития, като 21 000 от тях са дейности, организирани в училищата от активни учители. Повече от 2500 дейности са регистрирани от фирми, 685 от организации с нестопанска цел и 235 от библиотеки. Европейската седмица на програмирането продължава до 21 октомври.

Източник: Европейската комисия