Федерика Пасананте е от остров Сицилия, в който — както и в голяма част от Южна Италия, продължава да има висока безработица вече десетилетие след световната финансова криза.

След като завършва университета в Палермо със специалност „индустриален дизайн“, Федерика работи на стажове и на редица места с краткосрочен договор и нестабилен характер, от които нито един не се счита за дългосрочен професионален опит.

„Не можах да намеря стабилна работа в моя район, но също така исках да придобия опит в чужбина, тъй като не бях част от Erasmus („Еразъм“) [програма за студентски обмен], казва Федерика. Затова започнала да търси възможности за работа в чужбина, в Европа.

Федерика вече имала регистрация в портала на EURES като студент, където си спомня, че видяла обява за програмата „Твоята първа работа с EURES“ (YfEj). След като завършила образованието си, търсела работа, когато узнала от приятелка, че EURES има много връзки с дружества в Португалия и решила да съсредоточи търсенето си в тази държава.

Малко след това Федерика кандидатствала по обява за работа при световния доставчик на аутсорсинг услуги Sitel. Както всяка световна търговска компания, Sitel се нуждае от работна ръка в международен план, включваща лица, които говорят различни майчини езици.

След като Федерика изпратила заявлението си, процесът на подбор протекъл много бързо. „Два пъти разговаряхме по телефона и събеседвахме по Skype с представител на човешките ресурси на Sitel и с ръководителя на екипа, и след два дни ми предложиха работа“, спомня си тя.

След като приела работата, Федерика получила финансова подкрепа от YfEj, както и допълнително административно съдействие от страна на водещата служба по заетостта на EURES и от представителя на човешките ресурси на Sitel. Дружеството също така ѝ помогнало да намери квартира, когато пристигнала в Португалия.

Федерика е доволна от работата, която намерила чрез програмата YfEj. „Това беше много добър опит“, казва тя. „Работех за аутсорсинг дружеството Sitel в сектора по маркетинг и комуникации, където отговарях за обслужването на клиентите на водещ световен търговец на дребно в подкрепа на италианските и европейските продавачи.“

Наред с работата си в Sitel, Федерика проявила и творческия си талант, когато станала победител във фотоконкурс, организиран за участниците в програмата YfEj през 2016 г. „Видях на портала на EURES обява за фотографски конкурс на тема „Мy YFEj moment(Моят YfEj момент), където можех да споделя една снимка от опита си в Португалия“, обяснява Федерика.

Снимката на Федерика, „Откриване на Лисабон“, е изглед от португалската столица и река Тахо. Тя представя темата за процеса на откриване, като обхваща идеята, че програмата YfEj не само позволява на участниците да открият нова държава и град, но също така им помага да опознаят себе си в този процес.

Като победител в конкурса, Федерика получила ваучер на стойност 500 EUR за самолетни билети, с който покрила разходите за обратния си полет до родната Сицилия. „След това присъствах и на церемонията по награждаването в Рим, където имах възможността да се запозная със Сузана Песоа от службата по заетостта на EURES в Португалия, която ми помагаше с цялата административна работа по време на процеса на подбор“, спомня си тя.

„Твоята първа работа с EURES“ помогна на Федерика да си намери работа в момент, когато в родината ѝ има недостиг на работни места. Тя имала възможности да остане по-дълго в Португалия, включително да продължи работата си в Sitel, но в крайна сметка решила да се върне в Италия през август 2017 г., където опитът, който придобила зад граница, ѝ помогнал да си намери подходяща длъжност.

Вече на 28 години, Федерика работи в областта на европейската мобилност — нещо, към което тя естествено проявява силен интерес и с готовност препоръчва своя опит на други търсещи работа.

„Нашата мисия (и моята) е да помагаме на всеки да придобие опит като предлагания от YfEj и Erasmus+ („Еразъм+“), казва тя. „Като италианка от Сицилия, бих била много щастлива повече хора да познават тази програма [YfEj] и да имат възможност да участват в нея“.

За Федерика обаче програмата е нещо повече от намиране на работа, и тя изразява това красноречиво в коментара си към снимката победител:

„Опитът ми с YfEj ми позволи да открия една красива държава, но най-вече себе си и своя потенциал!“.

Твоята първа работа с EURES е схема за мобилност на работната сила в Европейския съюз. За да научите повече за възможностите за заетост и обучение в ЕС или за да намерите служители с уменията, от които се нуждаете, се свържете с една от службите по заетостта, работещи по проекта, или влезте във връзка с местния съветник на EURES чрез портала ЕURES.

Връзки по темата:

Твоята първа работа с EURES

Портал ЕURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Източник: EURES