На 12 януари 2019 г., в зала „Май“ в Община Сливен се проведе регионалното състезание #Евроскола за средношколци от Сливенска и Ямболска области. Събитието се организира от Европейския парламент с любезното домакинство на Община Сливен.

Общо 9 отбора от средни училища (4 от Сливен, 4 от Ямбол и едно от Стралджа), мериха сили в познанията си относно ЕС, умения да говорят пред публика, да изразяват лично мнение по въпроси на журито, както и да представят темата си на един от трите работни европейски езика (английски, френски, немски).

Отборите бяха оценявани от жури в състав: Владимир Уручев – евродепутат; Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България и Нено Ненов – акредитиран сътрудник на евродепутата Ева Майдел. Г-н Стоян Марков – заместник-кмет на Община Сливен като представител на домакините, поздрави участниците и изтегли жребия с поредността на отборите.

Всички ученици се представиха достойно, което затрудни журито да излъчи един победител. Затова като изненада то предостави шанс на пет училища от общо 9-те да пътуват до Страсбург. В периода март-май 2019 г., 24 ученика и 2-ма учителя от всяко от тях ще посетят Европейския парламент, където ще имат шанс за един ден да влязат в ролята на „евродепутати“ заедно със свои връстници от цяла Европа. Отличените училища, които ще пътуват до Страсбург, са:

  • ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен;
  • ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен;
  • СУ „П.К.Яворов“ – Стралджа;
  • ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол;
  • ПГИ „Г.С.Раковски“ – Ямбол.

Честито на всички и им пожелаваме интересно и ползотворно пътуване до Страсбург!