Миналата сряда в дебата на ЕП след ключовото гласуване в Камарата на общините, евродепутатите подчертаха, че европейците ще останат обединени и правата на гражданите остават приоритет.

След отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство и политическата декларация в Камарата на общините на Обединеното кралство във вторник вечерта, правителството и парламентът на Обединеното кралство трябва да уведомят ЕС зад какво стои позитивното мнозинство и какви отношения те искат с Европейският съюз, подчертаха евродепутатите.

Споразумението за оттегляне е най-добрият и единствен възможен компромис в рамките на поставените от Обединеното кралство „червени линии“, подчерта главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. То позволява правна сигурност там, където Брекзит създава несигурност. ЕС няма да приеме установените насоки да бъдат разводнени, нито по отношение на мирния процес и границата на остров Ирландия, нито по гражданските права, добави Франс Тимерманс от името на Европейската комисия.

Координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) призова за междупартиен диалог в Обединеното кралство с цел установяване на позитивно мнозинство за излизане от безизходицата и евентуално предефиниране на „червените линии“ на Обединеното кралство. Той подчерта, че промени в позицията на Обединеното кралство могат да позволят по-дълбока бъдеща връзка между Обединеното кралство и ЕС.

Напускане без сделка не би било в интереса на никого, отбелязаха евродепутатите. ЕС ще засили подготовката и планирането на извънредни мерки с държавите членки и с ЕП, добави Мелания Чиот от името на Румънското председателство на Съвета на ЕС.

Гледайте изказванията :

Откриване – Антонио Таяни, Председател на ЕП

Мелания Чиот, Държавен секретар по европейските въпроси на Румъния, Румънско председателство

Франкс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисия

Мишел Барние, главен преговарящ ЕК

Манфред Вебер, (ЕНП, Германия)

Роберто Гуалтиери ,(С&Д, Италия)

Сайед Камал (ЕКР, Обединено кралство)

Филип Ламбертс (Зелените/Европейски свободен алианс, Белгия)

Мартина Андерсън (Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица)

Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация, Обединено кралство)

Джерард Батън (Европа на нациите и свободите)

Източник: Европейски парламент