София, 21 февруари 2019 г.

Десетки българи честваха в Европейската комисия предстоящия 3 март по покана на българския еврокомисар Мария Габриел

Тържествено честване в централната сграда на Европейската комисия в Брюксел, организирано от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, събра българската общност, ученици, учители, чуждестранни гости за отбелязване на предстоящия Национален празник на България. Официални гости бяха вицепрезидента Илияна Йотова, вицепремиера Марияна Николова, посланици.

„При всички изпитания на времето, страната ни всеки път се е възраждала за нов живот. Така, както и преди 141 години. Всяка годишнина е повод за равносметка. В миналото търсим своите корени, в настоящето отстояваме своята идентичност и гледаме напред в бъдещето с вярата да отговорим на предизвикателствата пред нашия народ и общността на европейските народи, чиято съдба сме избрали да споделяме. Творбите на 12-те победители в конкурса за компютърна рисунка „България в Европа – минало, настояще и бъдеще“, който организирах за българските ученици, също изпращат послание, че България има млади хора с талант и цифрови умения, ценящи своята история, култура и идентичност“, заяви при откриването на събитието комисар Мария Габриел.

Деца от Българското училище „Пейо Яворов“ към Посолството на България в Брюксел и учениците от българската секция в Европейско училище IVизнесоха богата програма с рецитал на български стихове, фолклорни песни и танци, с което скъсиха още повече разстоянието между родното място и Брюксел.

Източник: Европейската комисия