На 6 март 2019 г. от 13 ч. в Дома на Европа в София (ул. Г.С. Раковски № 124) Бюрото на Европейският парламент и г-жа Ева Майдел организират публична дискусия на тема „Таксите за преводи в евро – един двоен стандарт по-малко“. 

В събитието ще участват икономистът Лъчезар Богданов и членът на управителния съвет на организацията на българите с опит в чужбина Тук-Там Даниела Данаилова.

Целта на срещата е да се представят промените, които ще настъпят след влизането в сила на новите правила, както и да се обсъдят последиците от тях за българските потребители и финансови институции.

Срещата ще се проведе под формата на панелна дискусия, след което публиката ще има възможност да задава въпроси към участниците. За участие в срещата са поканени  представители на държавни институции, медии, организации за защита на потребителите, банки и финансови институции, неправителствения сектор и граждани.

Желаещите да се включат в дискусията могат да се регистрират за участие на следния линк до 5 март 2019 г.

На 14 февруари 2019 г. Европейският парламент прие нови правила, които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната. От 15 декември 2019 г. банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания и да направят по-прозрачни разходите за превалутиране.

Допълнителна информация:

Дата и час на събитието: 6 март 2019 г. (сряда) от 13.00 до 14.00 ч.

Адрес: Дом на Европа, ул. Г.С. Раковски № 124, София

 

Програма на събитието

Прес съобщение: Трансгранични плащания в ЕС извън еврозоната: ЕП премахва прекомерно високите такси

Законодателна резолюция на ЕП от 14.02.2019 г.

Проучване на Европейския парламент