В неделя Европейският парламент ще се превърне в голям медиен център, където над 1300 журналисти ще проследят и отразят европейските избори.

„Интересът на медиите към тези избори е много по-висок, отколкото при предишните. Никога не сме регистрирали толкова много журналисти за изборната нощ. Това ясно показва нарастващото значение на този транснационален демократична акт, който е уникален за целия свят“, заяви Джауме Дук, говорител на Европейския парламент, споменавайки също така, че се очакват над 200 журналисти от държави извън ЕС, включително 54 от САЩ, 21 от Япония и 20 от Китай.

Трите страни от ЕС с най-голямо планирано медийно присъствие са Белгия с 259 акредитирани журналисти, Германия – с 207 и Италия – със 104.

За този специален повод пленарната зала, където 751 евродепутати обикновено обсъждат и гласуват европейското законодателство, бе трансформирана в голям медиен център, от който журналистите могат да отразяват новините за новия състав на Парламента в реално време – в момента, в който постъпват резултатите от различните държави членки.Графикът на постъпването на резултатите може да бъде намерен в приложение.

В изборната вечер предварителните прогнози и резултати ще бъдат представени на внушителен екран с размер 27х4,5 метра, а лидерите на политическите групи и кандидатите за председател на Европейската комисия ще присъстват и ще коментират резултатите.

За да стане възможно такъв голям брой медии да работят от и в рамките на Европейския парламент, цялата зона около пленарната зала е оборудвана със 110 позиции за аудиовизуални медии, от които 55 позиции в пленарна зала и 45 позиции за радиостанции. Извън Парламента ще има позиционирани 13 подвижни сателитни станции (SNG), които ще предават в цяла Европа и извън нея. Аудиовизуалната служба на Европейския парламент ще осигури техническа подкрепа на 65 организации, които ще излъчват на живо от Парламента за своите национални аудитории. Ще бъдат използвани 51 4G мобилни устройства, които ще служат за жива връзка, а на място ще има 300 техници, които ще подпомагат медиите по време на изборната нощ.

Аудиовизуалната служба на ЕС Europe by Satellite (EbS),  разполагаща с 15 камери на място, ще предостави възможност на медиите от цял ​​свят да следят предаванията на живо и да получават кадри от изборната вечер, които ще бъдат разпространявани и чрез телевизионните асоциации EBU и ENEX. Сигналът за предаване на живо, предлаган чрез EbS+, ще продължи повече от седем часа (без прекъсване), за да се осигури всичко необходимо за медиите, които ще отразяват изборната вечер.

Допълнителни факти

1300 журналисти ще присъстват, от които:

·         770 телевизионни журналисти, представляващи 195 телевизии

·         260 журналисти от печатни и онлайн медии

·         170 журналисти от информационни агенции

·         70 радио журналисти

·         Размер на сцената в пленарната зала: 420 м² (3 нива)

·         90 широколентови връзки (10MB) за излъчване

·         160 аналогови линии за аудио комуникация

·         64 регистрирани превозни средства за зареждане / разтоварване на материали

Допълнителна информация

Техническа подготовка за изборната нощ (част 1)

Техническа подготовка за изборната нощ (част 2)

Информация за медиите: дните на изборите