В началото на октомври Европа Директно – Сливен проведе дискусия с възрастни хора от Сливен на тема: „Каква Европа искаме за нашите деца?”.

В дискусията участваха представители на няколко клуба на пенсионерите от Сливен, а мястото на събитието беше в ремонтираната от Община Сливен сграда в квартал Дружба-Изток. Събитието беше уважено от Председателя на Съюз на пенсионерите 2004-Обединени – г-жа Пенка Симеонова.

Заместник-кметът на Община Сливен – Стоян Марков откри срещата като честити празника на възрастните хора – 1 октомври и им благодари за присъствието. Той подчерта, че Община Сливен е положила много усилия за създаването на този клуб, за да го превърне от едно изоставено място в това, което е днес. Също така отбеляза, че ръководството на общината изпълнява редица инфраструктурни и социални проекти, финансирани от европейските програми, които имат за цел да подпомагат нашите родители да се чувстват по-добре. Г-н Марков подари на новосъздадения клуб луксозен албум със снимки на емблематични места от Сливен, както и 4 книжки, представящи културните и спортните празници, най-известните исторически обекти на Сливен и добрите места за храна и почивка в нашия град.

След това на участниците беше представена дейността и услугите на информационния център Европа Директно – Сливен, след което те бяха запознати накратко с историята и институциите на Европейския съюз и какво прави Европа за нас и нашите региони: от защита на правата и свободи на европейските граждани, през свободата ни да се придвижваме свободно и правата ни на потребители и пътници до съвременния облик на града ни, постигнат чрез изпълнението на проекти, подпомогнати от европейските програми.

В последвалата дискусия възрастните хора обсъдиха много въпроси: за неравнопоставеността в стандартите на България спрямо западноевропейските държави; за ползването на здравни и социални услуги в Европа; за младите хора и техните перспективи в България; за ползите на България от членството в ЕС, за сигурността и стабилността на нашия континент, за възможностите за обмен между групи и организации на възрастни хора от Сливен и други европейски страни и др.

В допълнение участниците в дискусията имаха възможността да си вземат безплатни информационни материали, предоставени им от Европа Директно – Сливен.

Дискусията е част от информационната кампания на Европа Директно – Сливен относно ЕС и има за цел да повиши информираността на гражданите относно Съюза, европейските институции и какво прави ЕС в полза на различни групи от населението.

Повече снимки можете да видите на нашата Фейсбук страница.

За повече информация:

е-мейл: europedirectsliven@gmail.com

телефони: 044 411 832 или 0882 73 01 88

Европа Директно – Сливен