• Новата Комисия е одобрена с 461 гласа „за“, срещу 157 гласа „против“ и 89 гласа „въздържал се“
  • Колегиумът на членовете на комисията ще встъпи в длъжност на 1 декември с мандат от 5 години
  • Процедурата с изслушванията на кандидатите установи доколко те са подходящи
  • Първата жена председател на Комисията и най-големият дял жени комисари до сега

След края на процедурата на изслушванията, Парламентът одобри новата Комисия, която беше представена от новоизбрания председател на Комисията фон дер Лайен в сряда.

При поименно гласуване, което се проведе на обяд в сряда, евродепутатите одобриха новия колегиум на членове на комисията с 461 гласа „за“, срещу 157 гласа „против“ и 89 гласа „въздържал се“.

В своето изявление новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди ангажиментите, които беше поела в пленарната зала през юли и тези, които бяха поети от кандидатите за комисари по време на процеса на изслушванията. Тя подчерта, че ще работи в тясно сътрудничество с Парламента и ще изпълни обещанията си. Тя също потвърди серия от промени в ресорите, поискани от Парламента след изслушванията, които имаха за цел да установят доколко кандидатите са подходящи за поста и за колегиума на членовете на Комисията.

Преди гласуването на обяд, политическите групи проведоха кратки срещи, за да обсъдят начина, по който ще гласуват, които бяха последвани от изказвания от техните лидери в пленарна зала. Може да гледате запис от дебата в пленарна зала и гласуването на следните връзки:

Представяне на колегиума на членовете на Комисията и тяхната програма: изявление на Урсула фон дер Лайен, новоизбран председател на Европейската комисия

Представяне на колегиума на членовете на Комисията и тяхната програма: изявления на лидерите на политическите групи

Представяне на колегиума на членовете на Комисията и тяхната програма: дебат с евродепутати, част 1

Представяне на колегиума на членовете на Комисията и тяхната програма: дебат с евродепутати, част 2

Представяне на колегиума на членовете на Комисията и тяхната програма: дебат с евродепутати, част 3

Гласуване на Комисията

Бързи факти

Представителството на жените в Комисията никога не е било по-голямо: в допълнение на новоизбрания председател, сегашният състав на Комисията включва 11 жени и 15 мъже членове.

Източник: Европейски парламент