„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска спечели тринадесетата филмова награда „ЛУКС“, обяви председателят Сасоли в Страсбург в сряда – 27 ноември 2019 г.

Председателят Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви:

„Не е лесно да се справя човек с трудностите от ежедневието без да се фокусира върху техническите аспекти от парламентарните дейности. Ние трябва да комуникираме емоции и да използваме нови начини за общуване. Наградата „ЛУКС“ е невероятен инструмент, който ни придружава в това начинание: справянето с миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика, чрез филмите, които наградата „ЛУКС“ насърчава, са възможност, от която трябва да се възползваме. Борбата с климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество чрез киното, са стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият Парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.“

Председателят добави: „Искам още веднъж да повторя: трябва особено да се гордеем с наградата „ЛУКС“, наградата на Парламента, от режисьорите и авторите, с които имахме честа да се запознаем. Да живее свободата на изразяване, да живее европейското кино, да живее наградата „ЛУКС“.

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“, на Теона Митевска е копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да намери светия кръст в река по време на православна церемония на Богоявление. Тя изведнъж получава достъп до религиозна традиция, до която по принцип се допускат само мъже. Филмът се разглежда като принос за феминистките трудности срещу консервативните общества.

Другите два филма финалисти за наградата за 2019 г. бяха: документалният „Нерешеният случай Хамаршьолд“, копродукция на Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Великобритания и Германия, на режисьора Мадс Брюгер и „Кралството“ на Родриго Сорогойен, копродукция на Испания и Франция.

Повече информация за наградата „ЛУКС“ за 2019 г. и процедурата по избиране на филмите.

Източник: Европейски парламент