С обща сума на наградите от 100 000 EUR, целта на тазгодишното състезание Datathon е да демонстрира потенциала, който отворените данни  предлагат в днешното общество.

Правилата накратко:

За да участват, състезаващите се трябва да предложат приложение, което свързва и използва отворени масиви от данни, един от които трябва да идва от хилядите, предоставени от институциите, агенциите и органите на ЕС.

Приложението трябва да показва възможности за конкретни бизнес модели или социални предприятия. То също така трябва да помогне за намирането на подходящи нови подходи и решения, които да помогнат на Европа да постигне важни цели, поставени от Европейската комисия чрез използването на отворени данни.

Тематичните предизвикателства тази година са:

1. Европейски зелен пакт
2. Икономика, която работи за хората
3. Нов тласък за европейската демокрация
4. Европа готова за цифровата ера

Краен срок за подаване на предложенията е 3 май 2020 г.

Крайното класиране на печелившите отбори за всяко предизвикателство ще бъде определено по време на това събитие и отборите ще получат следните награди от общия награден фонд 100 000 евро:

1-во място:  12 000 евро
2-ро място: 8 000 евро
3-то мястоe: 5 000 евро

Тази година EU Datathon 2020 се организира от Службата за публикации на Европейския съюз в тясно сътрудничество с Генерална дирекция за регионална и градска политика на Европейската комисия.

За да научите повече, да се присъедините или последвате събитието, посетете уебсайта на EU Datathon.
Следвайте и актуализациите чрез Twitter (@EU_opendata, @euinmyregion) с хаштагове #EUdatathon и #idea4EU. Вижте и споделете видеото в Youtube!
Ако имате въпроси, моля, свържете се с: OP-DATATHON@publications.europa.eu.

Източник: Европейската комисия