Страните в ЕС постепенно вдигат ограниченията и правят отново възможно пътуванията за лятото. Разбира се, кризата с коронавируса остави трайна следа навсякъде и това лято няма да бъде като други. Точно затова бихме искали да обменим идеи и да покажем на другите около нас как могат да прекарат почивката си по безопасен начин.

Европейската комисия публикува наскоро препоръки за безопасно пътуване. Например:

1. Резервирайте всичко възможно онлайн, за да избягвате опашки.

2. Спазвайте дистанция при пътуване и носете маска, когато поддържането на дистанция е невъзможно.

3. Хотели, гари, летища и всички видове транспорт трябва да следват стриктни мерки като редовно почистване и осигуряване на дезинфекциозни средства.

На новия уебсайт „Re-open EU“ можете да намерите актуална информация за условията във всяка страна от ЕС – отворена ли е за пътуване, къде и кога трябва да се носят маски, какви са правилата за спазване на дистанция, работят ли магазини, хотели, ресторанти и музеи.

Освен това правилата на ЕС защитават правата Ви като пътници, включително правото да поискате възстановяване на платените суми при анулиране на полет. Научете повече за правата Ви при пътуване.

В настоящите трудни времена границите на света изглеждат сякаш свити, но това е още един стимул да се насладим на красивите места в непосредствена близост. Навсякъде в Европа има скрити райски кътчета! Споделете Вашите планове и препоръки и вдъхновете други да изкарат приятно това различно лято. Можете да използвате илюстрацията по-долу, която подготвихме за Вас.

Персонализирайте я и я качете в Инстаграм или във Фейсбук. За да я споделите с нас, тагнете @europeanparliament,

Имате ли приятели, които биха се зарадвали да получат този имейл? Не се колебайте да им го препратите!

Благодарим Ви, че сте с нас! Където и да решите да прекарате лятото, останете здрави!

Източник: zaednoza.eu