Пандемията COVID-19 обърка много планове, включително и тези на нашия информационен център „Европа Директно – Сливен“.

В годишният комуникационен план на центъра беше заложено традиционната информационната кампания в различни населени места на областта да стартира през месец април в град Твърдица по време на традиционния регионален събор „Цветница“.

Въведеното извънредно положение през м.март и забраната за провеждане на публични събития на открито и закрито осуети първоначално планираните дейности, затова се наложи да отложим кампанията до момент, когато мерките няма да бъдат толкова строги. Затова се наложи да бъдем по-гъвкави и да се включваме и в други, непланирани събития, разбира се при максимално спазване на противоепидемиологичните мерки.

Със закъснение, ежегодната ни кампания „ЕС близо до вас“ с пътуващия мобилен информационен щанд стартира на 16 юли 2020 г., когато посетихме Фолклорния празник „Да се хванем на хорото“, по покана на НЧ „Дружба 1993“. Събитието се проведе в градинката пред читалището в кв. „Дружба“ – Сливен, повод фолклорен клуб „Мъниста“ да покаже на събралата се публика своите нови цветни отличителни тениски, осигурени по проект, финансиран от Обществен дарителски фонд – Сливен.

В началото на август поставихме мобилен щанд пред нашата сграда по време на изложбата „Завръщане в миналото в стихове и снимки“, която се организира от Фондация „Добродетел“ по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Изложбата беше разположена на улицата и така минувачите можеха да я разгледат безплатно и да получат информационни материали от Европа Директно – Сливен.

От 19 до 23 август кампанията посети в с. Жеравна, община Котел, където се проведе  „Училище за бабини занаяти“, организирано от Обществен дарителски фонд. Ние се включихме в заниманията за баби, родители и внучета в бившето Килийно училище, в което е учил самият Йордан Йовков. Заниманията включваха интересни състезания за малки и големи, представяния на книги, творчески работилници и много веселие.
Участниците и зрителите получиха от нас полезни информационни материали, отговори на интересуващи ги въпроси и награди.

 

 

На 27 август вечерта пред галерия „Седем“ в центъра на Сливен се проведе инициативата „Две следи“, организирана от Фондация „Добродетел“. Събитието включваше изложба с живописни картини на известни сливенски художници и концерт на талантливата китаристка Мария Караиванова. По покана на организаторите, Европа Директно – Сливен разположи своя мобилен информационен щанд на входа на галерията, където преминаващите граждани и участниците в събитието можеха да се спрат, да получат безплатни информационни материали и да зададат интересуващите ги въпроси. След приключването на събитието, щандът ни се премести на площад „Левски“, където продължихме да раздаваме материали и да популяризираме центъра сред преминаващите граждани.

И лятната ни кампания приключи в последния ден от месец август в село Панаретовци, община Сливен, по покана на НЧ „Пробуда 1938“ за организирания от тях Летен празник по терлици. Там всички деца получиха подаръци – книжки от Европейския информационен център.

 

Информационната кампания  „ЕС близо до вас“ е ежегодна инициатива на Европа Директно – Сливен и има за цел да повишава информираността на гражданите от Сливенска област относно Европейските политики и приоритети.

Всички посетители на информационните щандове имат възможност да получат безплатна и полезна информация по европейски теми: правата и сигурността им като европейски граждани, права на потребителите и пътниците, работа и пътуване в ЕС, възможности за обучение, финансиране на бизнес, защита от попадане в трафик на хора, а децата получават образователни и занимателни книжки и промоционални материали.

Очаквайте ни и през есента в местни и регионални прояви на територията на областта. Приемаме покани за участие на тел. 0882 73 01 88 или е-мейл europedirectsliven@gmail.com.

Снимки от кампанията можете да видите на фейсбук страницата на Европа Директно – Сливен: https://www.facebook.com/pg/SlivenEuropeDirect/photos/?tab=album&album_id=1635793746597649