Евробазар’2020, организиран от Информационен център „Европа Директно-Сливен“, с подкрепата на Община Сливен, се проведе на Димитровден около фонтана „Кълбото“. В него се включиха местни организации и институции, земеделски производители, занаятчии и др. С информационни щандове участваха Европа Директно-Сливен и Местната комисия за борба с трафика на хора. Посетителите имаха възможност да си вземат безплатни печатни материали относно политиките на ЕС в различни области, както и отговори на въпроси как могат да получат помощ и съвети при конкретни проблеми, засягащи техните права като граждани на ЕС. За децата имаше детски книжки с европейска тематика, карти на Европейския съюз и други промоционални материали.

Младежки дом Сливен участва с информационен щанд и с благотворителна разпродажба в подкрепа на Дияна Русева, която има нужда от бъбречна трансплантация. На щанда се продаваха ръчно изработени гривни, гердани и други аксесоари, предоставени от дарители за каузата. Базарът предлагаше и бижута, изработени благотворително от художничката Пенка Кушкиева, като цената на всяко бижу бе символична и покриваше стойността на вложените материали. Организаторите съобщиха, че всеки, който желае да се включи в каузата, може да си купи бижута и книги и от Младежкия дом, който се намира на ул. „Д-р Константин Стоилов“ № 16.

Обществен дарителски фонд Сливен се включи в проявата с благотворителен базар и арт-работилница за деца. Благотворителният базар предложи издания на фонда, посветени на миналото на града ни, както и изделия, изработени в Социалната работилница. В арт-работилниците деца щамповаха звезди върху торбички от плат и така пресъздадоха логото на ЕС.

Клуб „Сръчници“ към Народно читалище „Дружба-1993“- Сливен предлагаше на своя щанд тъкани пана и плетива на две куки, изработени от Николинка Димова, и плетива на една кука, изплетени от Живка Кондева.

Фондация „Инициатива съпричастност“ предлагаше ръчно изработени бижута от стъкло. В базара със свой щанд се включи и Пенка Иванова от с.Омарчево, производител на мед.

Майсторката на гайтани и шевици Стефка Харалампиева („Вичеф стил“) участва в базара с мъжки и женски ризи, престилки и платнени торби, всички украсени богато с красиви шевици. Авторката Надежда Тодорова от Твърдица бе подредила на своя щанд картички, магнити и големи и малки гоблени с шевици.

Клуб „Сръчни ръце“ към НЧ „Светлина-1928“- с. Самуилово, участва в базара с ръчно изработени картички, пликове, цветя, кутийки от хартия, вазички от бутилки, картини от шишарки, рамки за снимки от естествени материали и др.

Евробазар е традиционна инициатива на Европа Директно – Сливен, която се провежда всяка година на открито в центъра на града и включва информационни щандове, представяне  на проекти, местни организации и институции, благотворителни инициативи и др.

За повече информация и заявки за участие:  

Европа Директно – Сливен, тел. 044 411 832, e-mail: europedirectsliven@gmail.com

Снимки от базара можете да видите на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/eurobazarsliven/?ref=page_internal