На 1 декември 2020 г. Европейската комисията начело с председателя Урсула фон дер Лайен отбелязва една година от встъпването си в длъжност на 1 декември 2019 г. С мандата, предоставен от Европейския съвет и Европейския парламент, ние начертахме редица амбициозни цели за бъдещето на Европа: неутралност по отношение на климата до 2050 г.; да направим 2020-те Цифровото десетилетие на Европа; и да направим Европа по-силна на световната сцена чрез геополитически подход.
През първите три месеца представихме Европейския зелен пакт и неговите първи градивни елементи — промишлена стратегия за определяне на нова посока за европейската индустрия, като също така поставихме акцент върху укрепването на конкурентоспособността на Европа на глобалната сцена. Пандемията от коронавирус дойде и ни предизвика за истински европейски отговор. Европейската комисия работи за организирането на съгласуван и координиран европейски отговор за извънредната ситуация, след което предприе бързи действия и постави началото на възстановяването на нашата икономика с NextGenerationEU като централен елемент на най-мощния дългосрочен бюджет на ЕС.
Предложихме и ново начало в областта на миграцията, изграждане на доверие и постигане на нов баланс между отговорност и солидарност. Комисията се адаптира към непредвидените и драматични обстоятелства и работи за възможно най-бързо извеждане на Европа от кризата. Двойният екологичен и цифров преход вече е още по-здраво поставен в основата на нашата програма с нови ресурси за ускоряване на трансформацията. На международната сцена Европа пое водеща роля в глобалните действия срещу коронавируса.
94 законодателни предложения са договорени между и с другите институции на ЕС от 1 декември 2019 г. насам. Ние не само поправяме щетите, нанесени на нашата икономика – ние я променяме за следващото поколение.
Можете да прочетете повече за постиженията на Европейската комисията тук.