Европа Директно Сливен създаде кратък филм за това какви са последствията от пластмасата и какво трябва да направи всеки един от нас, за да спасим планетата и себе си.

Пластмасата е евтина и устойчива и се използва почти за всичко. Тя е едно от уникалните изобретения, което промени света. В днешно време всичко е опаковано в пластмаса: напитки, храни, пресни плодове и зеленчуци, препарати за миене.

Но изобретението се обърна срещу създателите си. Устойчивостта на пластмасата, комбинирана с невежеството ни, изправя планетата Земя и човечеството пред огромна екологична катастрофа.

Ако си мислите, че пътят на пластмасата приключва до казана за смет или сметището, грешите!

Уви, по-често тя бива разпилявана в околната среда по най-различни начини – от вятъра, от птиците и животните, от недобросъвестните хора, които я изхвърлят през прозореца на колата си, докато пътуват, в реките, на нерегламентирани места в и извън селищата и т.н.

Реките в България се превърнаха в сметища :-(

Знаете ли какво се случва с пластмасата, когато попадне в околната среда? И колко години са необходими за разграждането й? Например една пластмасова бутилка от минерална вода се разгражда за… 450 години! А пластмасата, направена от петрол, не се разгражда изобщо!

Тя просто се раздробява на микроскопични частици, невидими за окото, наречени микропластмаса.

Микропластмасата попада в почвата, снега, на дъното на океаните. Водата, която пием съдържа микропластмаса, защото пречиствателните станции не могат да я пречистят.

Микропластмаса има и в рибата, която ядем, защото те често я бъркат с планктон. Установено е, че микропластмаса има и в другите ястия, които готвим.

И какво можем да направим, за да намалим пластмасата?

Откажете!

Откажете се (доколкото е възможно) от пластмасовите изделия за еднократна употреба: найлонови торбички, тарелки, чинийки, чашки, пластмасови вилици, лъжички, ножове, сламки, клечките за уши. Всички тях използваме средно за около 5 минути, а после те остават стотици години на планетата! А често се случва морските обитатели като китове, делфини и други да се оплетат в пластмасови торби или да ги погълнат и да загинат.

За да не бъдете съучастници в това престъпление, използвайте алтернативи: изделия от хартия, дърво, бамбук, текстил, стъкло и прочие.

Намалете!

закупуването на стоки, опаковани в пластмаса. Потърсете алтернативна опаковка (например хартия), или откажете да ви сложат продукта в найлонова торбичка.

Купувайте само това, което наистина ви е нужно. Предварително си правете списък на нужните покупки. Запитайте се: „Ако това беше на нормална цена, бих ли го взел?“

Преизползвайте!

Вместо да изхвърляте бутилките, гумите и т.н., намерете им друга употреба. Потърсете в интернет идеи за повторно използване, включете творческото си въображение и иноваторство – например от бутилките и големите туби за минерална вода можете да направите саксии, парник, те са много добра изолация. От гумите да направите сграда, заслон, да укрепите склон и т.н.

Рециклирайте!

Рециклирайте хартия, пластмаса, стъкло, органичния отпадък, старите дрехи и обувки. Те са важен материал и ресурс.

Как можете да го направите: отделяйте хартията и картона в хартиена торба. Изхвърляйте на определените за целта (жълти) контейнери!

Събирайте пластмасовите и стъклените бутилки в чували, и периодично ги разделяйте преди изхвърляне – пластмасовите бутилки сгъвайте доколкото е възможно, за да спестявате място. Сините контейнери са за пластмаса, Зелените – за стъкло!

Битовият отпадък НЕ изхвърляйте в контейнерите за смет. Събирайте го в кофа и си правете компост, който после да подхранва цветята в саксиите, или го заравяйте в градината, ако имате такава.

Дарявайте старите и износени дрехи и обувки. Помнете, че има хора, които имат нужда от помощ и бихте ги зарадвали. Ако не знаете къде да дарите, оставете ги в отделни торби ДО казана за смет. Със сигурност ще зарадвате някой.

Бъдете активни! Определете си ден за почистване. Организирайте своето семейство, съседите. Говорете с тях.

Помнете, че отговорност имат всички: от производителите на пластмаса, през търговците, до потребителите, после общината, сметоизвозващата компания. Всички!

И колелото се върти. Всичко, което изхвърляме, се връща В НАС!

Помислете, преди да изхвърляте.

Нека уважаваме и пазим нашите най-ценни ресурси: чистата вода, чистия въздух и плодородната земя. Без тях животът ни на тази планета е невъзможен.

Намали. Преизползвай. Рециклирай.

Reduce. Reuse. Recycle.