При нормални обстоятелства общоевропейският номер за спешни повиквания 112 се отбелязва с различни събития и проекти на 11 февруари. Тази година, поради продължаващата глобална пандемия, не е възможно празникът да се проведе по същия начин, по който европейците са свикнали. Въпреки това работата на хората зад номера за спешни повиквания 112 трябва отново да се постави в центъра на вниманието. Защото зад спешния номер 112 стои добре развита и сложна система от организирана помощ.

Милиони хора в целия Европейски съюз участват в тези организации доброволно или на пълно работно време. Те несъмнено са най-ценните играчи зад общоевропейския номер за спешни случаи 112. Важната и незаменима роля на всички аварийни сили тази година е изразена от фигурата на пожарникар на Playmobil в естествен размер.

На 11-ти февруари, мислим за всички хора в спасителните станции, пожарни бригади или организации за техническа помощ, които ни защитават. Когато се обадим по спешност и наберем 112, те излизат и рискуват живота си, за да спасят нашия.

За това, огромно благодаря!

112 е европейският номер за спешни повиквания, на който можете да се обадите безплатно от стационарни и мобилни телефони в целия ЕС. Чрез него ще се свържете директно със службите за спешна помощ – полиция, бърза медицинска помощ, пожарна. 112 е единственият номер, чрез който можете да се свържете със службите за спешна помощ във всички страни от ЕС.

Източник: Информационен център Europe Direct Stuttgart